Kysely: Sauli Niinistö, Juha Sipilä ja Petteri Orpo arvostetuimmat poliitikot


Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvostetuin suomalainen poliitikko. Toiseksi eniten suomalaiset arvostavat pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ja kolmanneksi eniten valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.). Asia käy ilmi Valittujen Palojen kyselystä.

Neljäntenä arvostuskyselyssä on Timo Soini (sin.), viidentenä Paavo Väyrynen (kesk.), kuudentena Jussi Halla-Aho (ps.), seitsemäntenä Ilkka Kanerva (kok.), kahdeksantena Li Andersson (vas.), yhdeksäntenä Antti Rinne (sd.) ja kymmenentenä Tarja Halonen (sd.).

Joka kolmas (33 %) kyselyyn vastanneista nimesi arvostetuimmaksi poliitikoksi Sauli Niinistön. Juha Sipilää arvosti eniten 7 prosenttia vastaajista ja Petteri Orpoa 5 prosenttia vastaajista.

Vastaajan sukupuoli vaikuttaa vastauksiin siten, että Sauli Niinistö ja Li Andersson nauttivat hieman keskimääräistä suurempaa arvostusta naisvastaajien keskuudessa ja Tarja Halosta arvostetaan vain ja ainoastaan naisten keskuudessa. Miesten suosikkeja ovat puolestaan Timo Soini, Paavo Väyrynen, Jussi Halla-Aho ja Ilkka Kanerva.

Vastaajan ikä vaikuttaa niin ikään tulokseen siten, että Sauli Niinistö ja Jussi Halla-Aho nauttivat suhteellisesti suurinta suosiota alle 50-vuotiaiden keskuudessa, kun taas Juha Sipilän ja Petteri Orpon arvostus korostuu 50 vuotta täyttäneiden vastaajien keskuudessa.

Tammikuun presidentinvaalin ehdokkaista laajinta arvostusta nauttivat Sauli Niinistö, Paavo Väyrynen, Pekka Haavisto (vihr.) ja Laura Huhtasaari (ps.).


Näin tutkimus tehtiin

Kysely toteutettiin yhteistyössä brittiläisen Wyman Dillon –tutkimuslaitoksen kanssa online-tutkimuksena 4.10.-2.11.2017. Avoimeen kysymykseen vastasi 1341 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin tilaajarekisteristä. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi.

Tutkimuksessa haastateltavaa pyydettiin nimeämään eniten arvostamansa suomalainen elossa oleva henkilö politiikan alalta.

Arvostetuimmat elossa olevat henkilöt politiikan alalta

 1. Sauli Niinistö
 2. Juha Sipilä
 3. Petteri Orpo
 4. Timo Soini
 5. Paavo Väyrynen
 6. Jussi Halla-Aho
 7. Ilkka Kanerva
 8. Li Andersson
 9. Antti Rinne
 10. Tarja Halonen
 11. Sari Essayah
 12. Pekka Haavisto
 13. Päivi Räsänen
 14. Ville Niinistö
 15. Paavo Lipponen
 16. Erkki Tuomioja
 17. Martti Ahtisaari
 18. Ben Zyskowicz
 19. Laura Huhtasaari
 20. Jutta Urpilainen
 21. Alexander Stubb
 22. Paavo Arhinmäki
 23. Mauri Pekkarinen
 24. Jan Vapaavuori

Lisätietoja asiasta antaa päätoimittaja Ilkka Virtanen (09) 503 4657 tai 040 7355953.

 

Päivitämme sivustoa parhaillaan. Pahoittelemme sivuston päivityksestä johtuvaa häiriötä.